Щатският долар запазва добрите си позиции спрямо еврото по време на валутната търговията

...
Щатският долар запазва добрите си позиции спрямо еврото по време на валутната търговията
Коментари Харесай

Доларът укрепва: Икономиката е устойчива, лихвите може да се вдигат

Щатският $ запазва добрите си позиции спрямо еврото по време на валутната търговията в четвъртък сутринта, постоянен е и във връзка с английската лира стерлинг и йената.

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл удостовери през вчерашния ден, че Централната банка на Съединени американски щати не е приключила цикъла на стягане на паричната политика, макар паузата през юни в повишението на лихвените проценти.

Последните данни демонстрират, че стопанската система на Съединени американски щати е устойчива и рецесията не наподобява най-вероятният сюжет, макар че такава опция не може да бъде изключена, сподели Пауъл по време на конгрес на Европейската централна банка в Синтра.

В същото време инфлацията в Съединени американски щати се оказа по-стабилна от предстоящото, което е мотив в интерес на по-нататъшно повишение на лихвените проценти, сподели Пауъл. Според него множеството водачи на Фед виждат опция за най-малко още две покачвания на главния лихвен %.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, която приказва на същото събитие, сподели, че е доста евентуално Европейската централна банка да увеличи лихвите през юли, като в същото време означи, че решенията се вземат на всяко съвещание поотделно и зависят от входящите статистически данни.

" Искаме да поддържаме лихвите високи, до момента в който не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво към задачата от 2% ", сподели Лагард.

Към 10:35 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара при курс от 1,0917 $ за едно евро по отношение на 1,0914 $ за евро при затварянето на предходната сесия.

Цената на английската лира  в същото време е $1,2640 за един паунд спрямо $1,2636 за паунд в края на вчерашната търговия.

По отношение на японската валута американската нараства до 144,32 йени за един $ против 144,49 йени за $ при затваряне на пазара в сряда.

Идексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона),днес сутринта прибавя 0,24%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,1%.

Ръководителят на Японската централна банка Казуо Уеда, който също участва на събитието на ръководителите на ЕЦБ в Синтра в сряда, сподели, че регулаторът чака инфлацията да се забави до края на тази година и леко да се форсира през 2024 година

Помолен да разяснява внезапното обезценяване на йената, Уеда сподели, че японската валута се въздейства от доста фактори, в това число решенията на други централни банки в света. Централната банка на Япония следи деликатно валутния курс, само че решението за интервенции се взема единствено от Министерството на финансите, акцентира ръководителят на японската централна банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР